Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/xn--radonhjlp-m3a.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6230
Radon-test - Danmarks billigste og mest effektive test - Radonhjælp.dk

Radon-test – Hvor meget radon er der i min bolig?

En radon-test er den eneste måde, du kan måle koncentrationen af radioaktiv radon i din bolig. Er den for høj, er du i risikozonen for at udvikle lungekræft! Radon er en både lugtfri og usynlig ædelgas. Derfor skal der anvendes nogle særlige dosimetre, for at måle koncentrationen. Her kan du læse mere om, hvordan testen foregår, samt hvad du kan gøre for at nedbringe radonniveauet, når du kender måleresultatet.

Radon er en radioaktiv gasart, der trænger ind i indeklimaet fra undergrunden. Her henfalder den til radioaktive isotoper, der sætter sig på støv- og røgpartikler. Indånder du dem, vil de med tiden øge din risiko for at udvikle lungekræft. Hvor stor risikoen er, afhænger af radonkoncentrationen, der hvor du bor.

Radon-test – hvordan?

Radon-dosimetreDa radon er både helt usynlig og lugtfri, er det svært at opdage radon i indeklimaet. Den eneste måde det kan gøres på, er faktisk ved at måle den radioaktive stråling, som radonatomerne i gasarten udsender. Derved kan du få et tal for, hvor høj radonkoncentrationen er i din bolig.

Selve målingen foretages ved hjælp af et såkaldt dosimeter. Det er en lille plastkapsel med en særlig følsom film, der er justeret, så den registrerer den radioaktive stråling fra radon.

Skal målingen være pålidelig, kræver det, at dosimeteret ligger på samme sted i din bolig i et stykke tid. Du bør faktisk købe flere dosimetre og lægge i de rum, hvor I opholder jer mest. Altså soveværelse, børneværelser og stue. For radonkoncentrationen kan ændre sig voldsomt inden for selv ganske få meter.

Når målingsperioden er gået, skal dosimetrene indsendes til et laboratorium, for at de kan opgøre måleresultatet. Derefter får du et mål på radonkoncentrationen i din bolig.

På vores webshop kan du købe du versioner – en hurtig som kun skal ligge 14 dage, og en langsom der skal ligge i minimum 2 måneder. Bestiller du flere, får du tilmed en rigtig god mængderabat – og fragten er gratis, også når de skal sendes ind til vores laboratorium for analyse.

Hvad betyder måleresultatet af min radon-test?

Det er måleværdien på radonkoncentrationen, der afgør, om der skal gøres noget for at mindske radonmængden i dit indeklima.

Det måleresultat du får på din radonkoncentration, er opgivet i becquerel pr. kubikmeter (Bq/m³). Det er den internationale måleenhed for radioaktivitet. Her er der opstillet nogle forskellige grænseværdier, som afgør hvad for foranstaltninger, der skal foretages i din bolig, hvis koncentrationen af radon er for høj.

Som udgangspunkt er der kun to forskellige grænseværdier, du bør forholde dig til. Nemlig 100 og 200 Bq/m³. Så er målingen:

Under 100 Bq/m³: Er den officielle anbefaling, at du ikke behøver gøre noget. Generelt er det dog altid en god ide at sørge for, at radonkoncentrationen er så lav i indeklimaet som muligt. Samtidig er der en usikkerhed på målingerne på op til 50 Bq/m³. Så ligger værdien tæt på 100 Bq/m³, bør du som minimum sørge for regelmæssig udsugning. Enten manuelt eller med en intelligent udsugningsløsning.

Mellem 100 og 200 Bq/m³: Her bør der minimum opsættes enten manuel eller en intelligent udsugningsløsning i de rum, hvor radonkoncentrationen er højest. Er måleværdien tæt på 200 Bq/m³, bør du etablere en af de foranstaltninger, der normalt anvendes ved radonkoncentrationer over 200 Bq/m³. For på grund af usikkerheden på målingerne, kan radonkoncentrationen godt være over den øverste grænseværdi. Har du kælder eller krybekælder, kan du eventuelt også opsætte en intelligent udsugning der, for at fjerne radongassen før den trænger op i boligen.

Over 200 Bq/m³: Ligger måleresultatet over 200 Bq/m³, bør du straks sørge for at etablere en effektiv bortskaffelse af radongas. Det kan gøres ved at etablere et radonsug under grundstykket på huset eller ved at udlægge en radonmembran i alle boligens rum.

Få gratis rådgivning om radon

Vil du have sikkerhed for, at du vælger den rigtige radon-løsning til din bolig, giver vi gratis radonrådgivning til alle de kunder, som køber radon-dosimetre i vores webshop. Samtidig kan vi udføre de foranstaltninger, der er nødvendige, for at sænke radonkoncentrationen i din bolig.

Så køber du din radon-test, kan vi hjælpe dig hele vejen til et radon-frit hjem. Det er langt den nemmeste løsning på dine radon-problemer.

Bestil radon-test her eller kontakt os for at få mere at vide om radon i din bolig.

Ja tak, giv mig klar besked om radon

2 + 6 =

Radonhjælp

En del af Aktiv Rens ApS
CVR 38780379

Betal med:
 

Alle priser inkl. 25 % moms
Levering: 1-3 hverdag
Altid fri fragt

Copyright: Aktiv Rens ApS 2018

kontakt@aktivrens.dk

+45 29 29 29 14

Huginsvej 2 B,
3400 Hillerød