Radon-symptomer – Hvordan påvirker radon din sundhed?

Lige her bagved teksten ser du en typisk hyggestund i et dansk hjem med en farlig, høj koncentration af radon i indeklimaet. Radon menes at være skyld i over 300 dødsfald på grund af lungekræft hvert år, ligesom det også mistænkes for at være medvirkende faktor til leukæmi hos børn. Men hvordan opdager du radon, når du ikke kan se eller lugte den livsfarlige gasart? Få svar her!

Det er ikke forkert at kalde ædelgassen radon for den usynlige, snigende dræber. For radon er nemlig hverken til at se eller lugte. Men med lidt over 300 dødsfald af lungekræft på samvittigheden om året, er der god grund til at finde ud af, hvorvidt du har radon i dit indeklima eller ej.

Hvor kommer radon fra?

Radon er grundstof nummer 86. Det er en radioaktiv ædelgas, der menes at være årsag til over 300 dødsfald som følge af lungekræft hvert år!Ædelgassen radon kommer fra undergrunden, hvor den dannes fra det radioaktive grundstof radium, der findes naturligt i bl.a. mange granitarter. Ligesom radium er radon radioaktivt. Fra undergrunden siver det op gennem jordlagene og ind gennem gennemføringsåbninger, revner og sprækker i fundamentet.

Radon og kræft

Efter at være kommet ind i dit indeklima henfalder radon til andre radioaktive isotoper i løbet af et par dage. Disse isotoper sætter sig tit på røg- og støvpartikler, som du nemt kan komme til at indånde. Ender støvpartiklerne i lungerne, øges risikoen for, at du udvikler lungekræft.

Alt efter radonkoncentrationen i din bolig kan det tage mellem 10 og op til 40 år. Værst er det, hvis du er ryger. Her øger en høj radonkoncentrationen i hjemmets indeklima risikoen for at udvikle lungekræft hele 25 gange!

Radon kan muligvis også spille en rolle i udviklingen af leukæmi hos børn. Det viser resultatet af en efterhånden over 10 år gammel dansk undersøgelse. Men da sammenhængen ikke er blevet tilstrækkeligt bevidst i andre efterfølgende undersøgelser, er der en del usikkerhed om dette.

Radon-symptomer

I praksis er det altså ikke radon, der er farligt. Men de radioaktive isotoper, som ædelgassen henflader til, er, hvis vi indtager dem over en længere tidsperiode.

Det helt store problem er, at radon-gassen hverken kan ses eller lugtes. Så der er som sådan ikke nogen reelle radon-symptomer, du kan holde øje med gennem dine sanser.

Så de første symptomer på radon i skadelige mængder i indeklimaet er desværre oftest symptomerne på lungekræft!

Radon er hverken til at se eller lugte. Derfor ved du reelt set ikke, om der er en kræftfremkaldende høj koncentration af radon, eller du trygt kan sætte dig i sofaen her og nyde kaffen.

Stol ikke på radonkort

Hvor høj radonkoncentrationen er i dit indeklima, afhænger af undergrundens beskaffenhed, der hvor du bor. Er der meget granit eller kalk i undergrunden, er der større risiko for, at du har meget radon i indeklimaet.

Der findes da også særlige radonkort på nettet, der angiver en forventelig koncentration, der hvor du bor. Problemet er bare, at disse kort oftest er baseret på meget få målinger, samt at radonkoncentrationen i undergrunden kan variere meget selv helt lokalt.

Derfor kan du hverken stole på, at du har meget radon i din bolig, hvis kortet viser det, eller at du er uden for risikozonen, hvis kortet angiver en meget lav radonkoncentration i din del af landet. Du er simpelthen nødt til at få målt radonkoncentrationen i dit indeklima, for at være sikker på, at den ikke er for høj.

Hvordan måles radon i indeklimaet?

Radon-dosimetreSkal du foretage en sikker måling af radon, bør du anskaffe en eller flere af de radon-dosimetre, som vi sælger her på Radonhjælp.dk. De kan købes i en hurtig eller langsom variant.

Vil du være helt sikker på at opdage for høje koncentrationer af radon i boligen, bør du måle flere forskellige steder i huset. For som sagt kan radonkoncentrationen variere meget selv inde for meget korte afstande.

Så bestil 2, 3 eller flere dosimetre og få målt radonkoncentrationen i boligen, der hvor I opholder jer mest: Soveværelset, børneværelserne og stue eller køkken. Kun derved er du sikker på, at du opdager eventuelt høje koncentrationer i tide.

Få gratis vejledning i radon-bekæmpelse

Køber du radon-dosimetre hos Radonhjælp.dk, får du både gratis forsendelse og gratis telefonisk rådgivning, så snart vi kender måleresultaterne fra din bolig.

Baseret på resultaterne kan vi rådgive dig omkring, hvordan du enten får bragt radonkoncentrationen ned, eller helt får fjernet radon, før det kommer ind i indeklimaet. Vi kan levere de fleste af løsningerne selv. Så du skal ikke ud og finde en anden samarbejdspartner, når først du har fået målt radon-koncentrationen af os. Vi kan hjælpe dig hele vejen til at få et radonfrit og sundt indeklima.

Første skridt er at bestille din radonmåling i dag!

Ja tak, giv mig klar besked om radon

13 + 7 =

Radonhjælp

En del af Aktiv Rens ApS
CVR 38780379

Betal med:
 

Alle priser inkl. 25 % moms
Levering: 1-3 hverdag
Altid fri fragt

Copyright: Aktiv Rens ApS 2018

kontakt@aktivrens.dk

+45 29 29 29 14

Huginsvej 2 B,
3400 Hillerød