Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/xn--radonhjlp-m3a.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6230
Radon-kort - Derfor kan du ikke stole på det! - Få råd hos Radonhjælp.dk

Radon-kort – Hvor er der mest radon i Danmark?

Risikoen for høje radonkoncentrationer i indeklimaet afhænger af, hvor du bor. Men desværre er de eksisterende radon-kort over Dannark ikke særligt pålidelige. Da radonkoncentrationerne samtidig kan svinge helt vildt inden for ganske kort afstand, er der alt mulig grund til at få testet dit indeklima for radon. Også selv om du bor et sted i landet, hvor der ifølge radon-kortet er en lav risiko for høj radonkoncentration!

Risikoen for høje radonkoncentrationer i indeklimaet afhænger af, hvor du bor. Men desværre er de eksisterende radon-kort over Dannark ikke særligt pålidelige. Da radonkoncentrationerne samtidig kan svinge helt vildt inden for ganske kort afstand, er der alt mulig grund til at få testet dit indeklima for radon. Også selv om du bor et sted i landet, hvor der ifølge radon-kortet er en lav risiko for høj radonkoncentration!

Radonkoncentrationen i din bolig afhænger af, hvor meget granit og kalk, der er i undergrunden, der hvor du bor. For den radioaktive ædelgas radon stammer fra det radium, der er i disse undergrundstyper.

Fra undergrunden trænger den usynlige og lugtfri radon-gas op gennem jordlagene, ind gennem revner og sprækker i fundamentet og videre ind i boligens rum. Radon anses for at være kræftfremkaldende i høje koncentrationer, hvorfor du bør kende koncentrationen af radon i din bolig.

Derfor kan du ikke stole på det officielle radon-kort over Danmark

På Sundhedsstyrelsens kort over radon i danske boliger, kan du se en angivelse af den forventede radonkoncentration i din kommune. Kortet er gengivet herunder med tilladelse fra Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsens kort over radon i danske boliger.

På kortet er hver kommune farvet, efter hvilken radon-klasse kommunen gennemsnitlig tilhører. Der findes 5 klasser fra klasse 0 (hvor der næsten ingen radon er) og til klasse 5, hvor 10-30 % af kommunens beboelser forventes at have en radonkoncentration på over 200 Bq/m3. Det er dobbelt så meget som den tilladte grænseværdi på 100 Bq/m3.

Så af kortet fremgår det, at de højeste radonkoncentrationer ligger på Sjælland, Møn, Lolland-Falster, Bornholm, Fyn og det østlige Jylland.

Men kortet er ikke troværdigt. For dels er det efter hånden ret gammelt – ja, det er opdelt i de gamle kommuner, der holdt op med at eksistere i 2007 – og dels er klassificeringen baseret på meget få målinger i hver enkelt kommune. Oftest er der kun foretaget en eller to målinger i hele kommunen, som så har dannet grundlag for klassificeringen.

Radonkoncentrationerne svinger lokalt

Det er beklageligt, da radonkoncentrationerne er kendt for at kunne svinge endog særdeles meget inden for ganske kort afstand. Derfor er det svært at bruge kortet til at give et retvisende billede af radonkoncentrationen i netop din bolig.

Så selv om du ifølge kortet skulle bo i et område med forholdsvis lav eller næsten ingen risiko for radon i indeklimaet, er det ikke en garanti for, at det rent faktisk er tilfældet. Der er omvendt heller ingen grund til at igangsætte en masse forebyggende radon-arbejde, hvis du ifølge kortet skulle bo et sted i landet, hvor radonkoncentrationen er høj. For måske bor du lige præcis på et sted, hvor radonkoncentrationen lokalt i undergrunden ikke er særlig høj.

Radon-dosimetreDen sikre løsning er at få foretaget en radon-test

Den eneste sikre løsning der findes, hvis du vil have et retvisende billede at radon-koncentrationen i din bolig, er at få den testet med et såkaldt radon-dosimeter.

Det er en lille måleenhed, du kan placere på et eller flere steder i din bolig. Typisk i det eller de rum i boligen, hvor I opholder jer mest. Altså primært soveværelser og stue. Efter endt måleperiode indsendes dosimeteret til et laboratorium, der så kan give dig et sikkert tal for radonkoncentrationen i jeres bolig.

Du kan købe en hurtig eller en langsom version i vores radon-webshop. Skal du være helt sikker, bør du købe flere og lægge dem i forskelle rum i boligen.

Gratis radon-vejledning

Når resultatet af din radon-test foreligger, kan du få gratis telefonisk rådgivning hos Radonhjælp.dk om, hvad målingerne betyder for netop dit hjem, samt hvilke foranstaltninger du kan indføre, for at nedsætte radonkoncentrationen. Foranstaltningerne kan være alt lige fra at sikre regelmæssig, effektiv udluftning og til opsætning af såkaldt radon-sug under grundstykket på boligen.

Vi kan efterfølgende udføre de fleste af disse foranstaltninger for dig. Enten selv eller via en af vores samarbejdspartnere. Så vælger du at få målt radon-koncentrationen gennem Radonhjælp.dk, skal du ikke efterfølgende ud og entrere med andre firmaer. Vi kan hjælpe dig hele vejen til et radon-frit hjem.

Ja tak, giv mig klar besked om radon

13 + 6 =

Radonhjælp

En del af Aktiv Rens ApS
CVR 38780379

Betal med:
 

Alle priser inkl. 25 % moms
Levering: 1-3 hverdag
Altid fri fragt

Copyright: Aktiv Rens ApS 2018

kontakt@aktivrens.dk

+45 29 29 29 14

Huginsvej 2 B,
3400 Hillerød