Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/xn--radonhjlp-m3a.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6230
Radon for dig der bor i lejebolig | Radon Hjælp - Slip af med farlig radon i hjemmet

Radon for dig der bor i lejebolig

Bor du i lejebolig, er det din udlejer, der har ansvaret for at afhjælpe for høje koncentrationer af radon i indeklimaet. Det er også udlejer, der bør vide, hvorvidt og hvornår der er foretaget en radonmåling – eller betale for at det bliver gjort. Læs her, hvordan du får sikkerhed for, at radonniveauet ikke er for højt i din lejebolig.

Radon er en radioaktiv ædelgas, der mistænkes for at være medvirkende årsag til over 300 årlige dødsfald af lungekræft. Gasarten stiger op fra undergrunden og trænger ind i din bolig via revner og sprækker i grundstykket. Radon-gassen er både lugtfri og usynlig, så den er ikke lige til at opdage.

Så snart gassen kommer ind i din lejebolig, henfalder den til andre radioaktive isotoper. De sætter sig på støv- og røgpartikler, som du risikerer at indånde. Sker det, ophobes de radioaktive partikler i lungerne, hvor de kan øge risikoen for at du udvikler lungekræft inden for 10 til 40 år – alt efter hvor høj radonkoncentration du opholder dig i.

Radon i lejeboligen er udlejers ansvar

Det er udlejers ansvar, at radonkoncentrationen ikke er for høj i din lejebolig.Ligesom det er din udlejers ansvar, hvis du har skimmelsvamp eller utætte vandrør i din lejebolig, er det også udlejer, der skal træffe foranstaltninger til fjerne en for høj koncentration af radon i indeklimaet.

Det vil sige, at hvis du er bekymret over, hvorvidt der er alt for meget radon i din lejebolig, skal du kontakte din udlejer. Denne kan så oplyse dig om, om der allerede er foretaget målinger af radonniveauet i din bolig og hvor længe siden det er.

Er der ikke – eller er det mere end 10 år siden, der er – foretaget målinger af radonniveauet, er det også udlejers ansvar, at sørge for og betale for at sådan en måling bliver foretaget.

Udlejer kan ikke stole på de officielle radonkort

Henviser udlejer til, at der ifølge de officielle radonkort ikke er grund til at tro, at radonkoncentrationen er for høj i din lejebolig, bør du alligevel insistere på at få foretaget en måling.

For det officielle radonkort på Sundhedsstyrelsens hjemmeside er fra 2001 og baseret på enkelte eller meget få målinger i hver af de gamle kommuner, der eksisterede frem til 2007. Derfor er der store usikkerheder på målingerne.

Samtidig kan radonniveauet svinge ret voldsomt selv inden for ganske kort afstand. Derfor kn radonkoncentrationen godt være høj i din lejlighed, men ikke noget problem hos naboen.

Hvis udlejer ikke vil bekoste en radontest

Vil udlejer ikke bekoste undersøgelsen af radonkoncentrationen i din bolig, er vores radontest ikke dyrere, end du har råd til at købe den selv. Derved får du samtidig fuld juridisk dokumentation for, hvor højt et radonniveau der er i boligen. Er radonkoncentrationen for høj, kan du derfor gå til udlejer med dit testresultat. Eller til f.eks. Lejernes Landsorganisation hvis udlejer ikke vil bekoste en afhjælpning af eventuelle radonproblemer i din lejebolig.

Bor du i etagebyggeri, behøver radon ikke altid være et problem

Bor du i lejebolig i kælderplan, i stue-niveau eller på første sal, er der grund til at være bekymret for radonkoncentrationen i indeklimaet.

Radon er dog ikke mere radioaktivt, end du kan stoppe strålingen med et stykke papir eller 4 cm luft. Derfor behøver du ikke bekymre dig om radon, hvis du bor meget højere end på første sal i et etagebyggeri. Og faktisk bør du kun bekymre dig, hvis du bor på 1. sal et sted, hvor der er en virkelig høj radonkoncentration i undergrunden.

Så bor du på anden, tredje eller højere oppe, er der altså ingen grund til at bekymre sig om radon i indeklimaet.

Hjælp udlejer med at få den billigste radon-rådgivning

Vil du hjælpe din udlejer med at få den mest økonomiske og effetive løsning på både måling af radonkoncentrationen i indeklimaet, samt eventuel rådgivning og afhjælpning af radonproblemer?

Så henvis udlejeren til vores webshop her på Radonhjælp.dk. Vi sælger både en hurtig og langsom radontest. Testen anvender såkaldte dosimetre, som er den mest pålidelige måde at måle radonkoncentrationen på.

Prisen er helt i bund, og som noget helt særligt giver vi altid gratis telefonisk rådgivning til alle, der har købt deres radontest gennem os.

Derved kan vi hjælpe din udlejer både med at

  • få målt radonkoncentrationen
  • få gratis rådgivning omkring radon-problemer
  • få etableret foranstaltninger til sænkning af radonniveauet

Udover at sælge radontest udfører vi også de fysiske tiltag, der eventuelt er nødvendige, for at sænke radonniveauet i indeklimaet til under den anbefalede grænseværdi på 100 Bq/m3.

Så ved at henvise din udlejer til os, behøver udlejeren kun henvende sig et sted, for at du kan få tryghed omkring radonkoncentrationen i din lejebolig.

Ja tak, giv mig klar besked om radon

6 + 8 =

Radonhjælp

En del af Aktiv Rens ApS
CVR 38780379

Betal med:
 

Alle priser inkl. 25 % moms
Levering: 1-3 hverdag
Altid fri fragt

Copyright: Aktiv Rens ApS 2018

kontakt@aktivrens.dk

+45 29 29 29 14

Huginsvej 2 B,
3400 Hillerød